17 Şubat 2012 Cuma

Trust - TRST


2009 Toronto, Kanada'da dünyaya gelen synth pop ikilisi Trust'ın ilk albümü TRST, ilk dinleyişimde çok hoşuma gitti ve haklarında birşeyler öğrenmek istediğimde karşıma aynı isimde bir Fransız heavy metal grubu, 80'lerde iki albüm yapmış bir Alman jazz-rock dörtlüsü ve Danimarkalı bir rock ikilisi gibi isimler çıktı. Ama Robert Alfons ve Maya Postepski'den kurulu Trust'a nihayet ulaştığımda, haklarında öyle aman aman birşeyler bilmenin pek de gerekli olmadığına kanaat getirdim. Sadece Maya Postepski'nin Austra ve Bruce Peninsula diye iki grupta daha faal olduğu bilgisi edindim. Fena olmayan Austra ve olmasa da olurmuş diye düşündüğüm Bruce Peninsula'yı daha önce duymuş olmamla anlamsızca övündüm. Bu iki müzisyenle ilgili en sağlıklı bilgiyi Trust adı altında dinleyeceğimiz bu ilk albümle edinebileceğime inandım.

"Goth-electronic" diye bir alt türün temsilcilerinden olan Trust, isminin hakkını veren biçimde synth pop'un karanlık yüzüyle daha bir haşır neşir vaziyette. Bazı kaynaklarda "çamura batmış bir hit fabrikası" şeklinde yaratıcı cümlelere ilham vermiş olan müzikleri her ne kadar hit fabrikası olmasa da, çamura batmış sentetik pop dokusuyla kendilerine biçilmiş övgülerin büyük çoğunluğunu hak ediyor. Temelde bu goth-electronic mefhumuna pek prim vermeyen biri olarak, aynı zamanda ilk single olan Bulbform gibi şarkıların yarattığı tipte atmosferlere bayıldığımı da belirteyim. Zaten hilkat garibesi albüm kapağı da bu müzik türünün gizemli kapaklı yanına olan merakı körükleyen bir orijinalliğe sahip. Albüm geneline sinmiş tuhaf sentetik bileşenlerin meydana getirdiği karanlık pop çekiciliği, korku filmlerinden aynı tuhaflıkta zevk alan ruh haliyle örtüşme eğiliminde çoğu zaman. Yanlış da anlaşılmasın. Trust ikilisinin elektronik takım taklavattan çıkardığı sesleri bütüne ulaştırıp progressive disko ürkünçlüğüne ulaştırışları çok bilinçli. Bir sürü goth insanın dengeli triplerine cevap verebileceği gibi, olaydan bihaber tiki clubberlara da yanıp sönen ışıklar altında geçici keyifli dakikalar yaşatabilirler.


Her dinleyişte boyut değiştirdiğimi hissettiğim Bulbform yanında Dressed For Space, The Last Dregs, Candy Walls ve açılışa konması birtakım ticari stratejilerden dolayı sakıncalı olabilecekken, bunun pek sallanmadığını düşündürmesinden dolayı takdir ettiğim Shoom albümün şimdilik en dikkatimi çekmiş şarkıları. Fakat kalan şarkıların bazılarında da zamana bırakılmış potansiyeller sezilmiyor değil. Trust kesinlikle olmuş bir grup. İleride daha da olacaklar. Bir kere gotik pop alanında olması gereken tuhaf atmosferi ve gotik pop alanında pek de olması beklenmeyen dans genlerini, gotik pop alanında olmazsa olmaz bir garip hüzünle çok ustaca bütünleştirmiş gruplardan. İsmen çok benzeri olsa da onlardan pek fazla yok. Bu Trust'a güvenebiliriz kanımca.

1. Shoom
2. Dressed for Space
3. Bulbform
4. The Last Dregs
5. Candy Walls
6. Gloryhole
7. This Ready Flesh
8. F.T.F.
9. Heaven
10. Chrissy E
11. Sulk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder