17 Temmuz 2012 Salı

Hoaxx - Who Is The Queen?


Londralı Jonny Pathan ve James Tarratt ikilisinden oluşan Hoaxx, UK Garage, Funky House, Nu-Disco gibi eksantrik isimlerle hücrelere ayrılan elektronik dans müziğinin en taze örneklerinden biri. Who Is The Queen? de onların ilk albümü. Kafalar fazla karışmasın diye Daft Punk ve Basement Jaxx seven bunu da sever demek doğru olur gibi geldi bir an. Zaten bu gruplar arasındaki yüzey farklılıkları dışında içerikteki çeşitli benzerlikler sürekli aynı plastik şeyleri dinliyormuşuz duygusu yaratabiliyor. Hoaxx'ın vokalli ve enstrümantal şarkılarında da bu algı benim açımdan fazla değişmedi. Lakin bir süre bu tür karmasının ürünleriyle vakit geçirdikten sonra insan ister istemez alışmaya, kulağına düğüm atan ya da kulak çöpü işlevi gören numuneleri kafasına göre ayırt etmeye başlıyor. O tekdüzelik içindeki minimal zekaya veya basitliğin yakalayıcılığına kendi çizdiği sınırlar doğrultusunda uyanıyor. Who Is The Queen? son dönem alternatif dans albümleri arasında sivrilme sıkıntısı yaşamayacak semptomlara sahip ve dans ettirme potansiyeli yanında kendisini dinlettirme çabası içinde ki, benim ilgilndiğim nokta da o zaten.

İşte o noktada Margarita, Newrotik, Ratttt, Pharmacia şarkılarını ancak işinin ehli bir albüm bünyesinde bulabileceğimi, bunun yanında Each Other ve kötüce bir klibi bulunan Let Us Down'ın türlü yaz remixlerine müsait vokalli dans dokularına yabancılık çekmeyeceğimi hissettirdiler bana. Daft Punk ve Basement Jaxx seven bunu da sever şeklindeki yüzeysel bir yorum, onların bu isim ve itibar sahibi gruplarla tarafımdan yanyana anılmasını aslında çok da yüzeysel yapmıyor. 70 ve 80'lerden gelen "nu" tavrın elektroniğe, diskoya yansıması Hoaxx'ı bu grupların bir alt ligine yerleştirmeye yetiyor bana göre. Ufukta o üst lige çıkıp çıkmayacaklarını zaman gösterir. Önündeki maçlara nasıl baktığına bağlı. Şu an görünen gayet hevesli ve bir miktar da temkinli bir grup oluşları.

Şimdi kıpır kıpır dans şarkıları yapan bir grup nasıl "temkinli" olur biçiminde 14-15 yaşlarında bir çıkışa hiç gerek yok. Albümü oluşturan şarkıların çoğu, Pathan - Tarratt ikilisinin kimsenin duymadığı, duyup da sallamadığı Londra'nın underground pop ve rock ortamındaki bazı örneklerin bu türe uyarlanmış haliymiş. Böyle bir tercih, "o şarkıları alıp millete iyice tanıtayım, kahraman olayım" değil, "o şarkılardaki bağımsız ruhu kendi müziğime giydireyim, önce kendimi mutlu edeyim, başkaları da mutlu olursa ne ala" fikrinden hareket eden bir temkinlilik hali kanımca. Yoksa bu şarkılarla disko kahramanı olunmaz zaten.

1. Prophecy
2. Dr. No
3. Margarita
4. Each Other
5. Pharmacia
6. Let Us Down
7. Menage A Cinq
8. Newrotik
9. Each Other (Reprise)
10. Ratttt
11. Who Is The Queen?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder