27 Ocak 2013 Pazar

Judgment Night (OST)


Karavanlarıyla boks maçına giden Emilio Estevez, Cuba Gooding, Jr., Stephen Dorff ve Jeremy Piven dörtlüsünün uyuşturucu kralı Denis Leary'nin bir cinayetine tanık olmalarıyla cehenneme dönen gecelerinin konu edildiği 1993 yapımı Stephen Hopkins filmi Judgment Night, pek ses getirmemiş orta karar bir macera filmiydi. Seveni de vardır, sevmeyeni de. Ama filmin öyle bir soundtrack albümü vardı ki, 90'ların en heyecan verici heavy metal, alternative rock, grunge gruplarından bir kısmıyla yine aynı yılların yeraltı/yerüstü hip-hop, rap isimlerinin bazılarının ortaklaşa yaptıkları 11 şahane şarkının bulunabileceği yegane kaynaktı. Bu albüme emek veren isimleri ve ortaklıklarını görünce, hele de o ortaklıkların meyvesi şarkıları duyunca kulakları şınav çeken her müzikseverin kendine ait anısı bulunur muhakkak.

Benim o dönem (hatta şimdi de) favorilerim olan rock köşesindeki Pearl Jam, Sonic Youth, Living Colour, Slayer, Dinosaur Jr., Faith No More ile hip-hop köşesinde yer alan Cypress HillRun-D.M.C. ve De La Soul'u aynı albümde, üstelik birbirleriyle düette görmek inanılması zor, yıllara damgasını vuracak bir müzik olayıydı. Aynı zamanda Ice-T'nin Body Count projesinin Body Count (1992), Sir Mix-a-Lot'ın Mack Daddy (1992), Therapy?'nin Nurse (1992) albümleriyle de ufak tefek flörtlerim olmuştu. Bu albümde tanıdığım Helmet'ın Betty (1994) albümünü flörtü aşıp uzun süreli bir beraberliğe dönüştürmüştüm. Alternative rock ve grunge'a olan özel bağlarım yanında, Cypress Hill ve Run-D.M.C. isimlerine asla kayıtsız kalamamam nedeniyle üzerine atlayıp, %75-80'ini tanıdığım isimlerin güç birliği yaptığı tracklisti görünce iki elimi yumruk yapıp gözlerimi ovuşturup, sonra dinlemeye başlayıp, bitince de büyük bir haz içinde sigara yaktığım bu albüm Judgment Night.

İster aynı anda stüdyoya girsinler, isterse uzaktan mikslenmiş olsunlar hiç mühim değil. Her şarkı o kadar güçlü bir kimya yaratmış ki, Just Another Victim ile damardan hardcore zerk ederek bir süre sonra o hardcore bünyeye azar azar hip hop enjekte etmek suretiyle başlayan albüm, neyle karşılaşacağımız hususunda kütleyi üstümüze bindiriveriyor. Ama bu sadece başlangıç. Hem de ne başlangıç! Akabindeki Fallin', bir önceki şarkıda ter içinde kalmış atletimizi şefkatle çıkarıp yerine üzerinde sörf yapan Floridalı tiplerin yer aldığı renkli bir tişört giydiriyor. Tom Petty'nin Free Fallin' şarkısından alınan sample da çok hoş biçimde kullanılmış. Me, Myself & My Microphone, Living Colour'ın sert soul rock müziğine Run-D.M.C.'nin hayat verdiği bir başka tuğla. İkisini de o sıralar tanımadığım (gerçi hala da tanımıyorum!) Biohazard ve Onyx ikilisinin ortaklığı olan Judgment Night, sertliğiyle olmasa da azıcık hafifleyen kalitesiyle üst düzey tempoya pek uymuyor. Ama bunun fırtına öncesi hafifleyen kalite olduğu çok geçmeden anlaşılıyor.


Slayer ve Ice-T'nin dinleyeni eşek sudan gelinceye kadar dövdükleri Disorder, yemekten bu kadar zevk alınacağı tahmin edilemeyen bir dayak adeta. Bush'a ve onun yarattığı kaosa giydiren sözleri Ice-T'den çok Slayer'in ağzına yakışıyor ama muhabbet tellallığı kadar muhalifliğiyle de bilinen Ice-T'nin de eli armut toplamıyor tabii. Neticede kafamız gözümüz yarılmış bir vaziyette kendimizi böyle sıradışı bir albümün olmazsa olmazı olan Faith No More'un iştirak ettiği Another Body Murdered'ın kollarına bırakıyoruz. Mike Patton'ın çığlıkları Boo-Yaa T.R.I.B.E. elemanının davudi hip hop vokaline karışıyor. Ortaya çıkan karışım albümün sıradışı ahengini bozmadığı gibi üzerine bir kat daha renkli boya sürüyor. Kim Gordon'un buz gibi karizmasıyla, Cypress Hill'in de o yavşak vokalleriyle bir başka uçuk kaçık kimya yaratan I Love You Mary Jane, en iyilerle dolu albümün en iyilerinden biri yine. Freak Momma adlı parçada ise hatunların popoları üzerine ihtisas yapmış Sir Mix-a-Lot'ın, grunge'ın ağır takılan gruplarından Mudhoney'yi nasıl funky bir hale soktuğuna şahit olabilirsiniz. Şarkı müthiş bir jam olması yanında özellikle davulcu Dan Peters'ın ne kadar kıvrak bir insan olduğunu da gözler önüne seriyor.

Sona yaklaştıkça Dinosaur Jr.'ın imzasını çaktığı Missing Link ile gücüne güç katan albüm, genel havaya pek yalıştıramadığım Therapy? ve Fatal düeti Come and Die ile sürüyor. Albüme musallat olduğum yıllarda keşke bu şarkının yerine Alice In Chains - N.W.A. ya da Soundgarden - The Beastie Boys düetlerinin fantezisini kurmuştum. Sana böyle kaymak gibi hip-hop / rock bestelerini verirler, sen daha belanı ararsın. İnsanoğlu böyle doyumsuzdur işte! Finali yapan Real Thing ise Eddie Vedder'ı yedek soyunduran Pearl Jam'in Cypress Hill ile suç ortaklığı yaptığı şahane bir grunge. Bu vesileyle albümde Sonic Youth ve Pearl Jam gibi marka değeri yüksek iki isimle birden çalışan Cypress Hill'in (ve tabii albümde yer alan daha pekçok ismin) neden eski günlerinden bu kadar uzakta oluşlarını sorgulayıp hüzünlenmişizdir belki.

Albüm Cypress Hill'cilerin "na na na"larıyla biterken "bu deneyimi bir daha ne zaman yaşarız kimbilir" diye düşünmüştüm zamanında. 1997'de Spawn Soundtrack bünyesinde Kirk Hammett, Slayer, Henry Rollins, Filter, Korn, Tom Morello gibi dönemin sıkı adamlarının bu defa Roni Size, Orbital, Goldie, The Crystal Method, The Dust Brothers gibi sıkı elektrik / elektronikçilerle düşüp kalktıklarını görüp mutlu olmuştuk. 2002'de onlar kadar ses getirmese de Blade II Soundtrack içinde elektrikçilerle hip-hopçular güç birliği yapmışlardı. Farklı ortam ve albümlerde buna benzer ortaklıklar parça bazında ufak ufak sürdü. Ne var ki hiçbiri Judgment Night müzikleri kadar bana kendini tümüyle sevdiremedi. Sebepleri malum. Fakat bence onun asıl tılsımı, 90'lı yıllarda iki arada bir derede dengede durmaya çalışan önyargıları yerle bir edip, siyah ve beyazlara hayatı boyunca yanından geçmeyecekleri isimleri birarada dinleterek bundan zevk aldıracak kapasitede olmasıydı.

1. Helmet & House Of Pain - Just Another Victim
2. Teenage Fanclub & De La Soul - Fallin'
3. Living Colour & Run-D.M.C. - Me, Myself & My Microphone
4. Biohazard & Onyx - Judgment Night
5. Slayer & Ice-T - Disorder
6. Faith No More & Boo-Yaa T.R.I.B.E. - Another Body Murdered
7. Sonic Youth & Cypress Hill - I Love You Mary Jane
8. Mudhoney & Sir Mix-a-Lot - Freak Momma
9. Dinosaur Jr. & Del Tha Funkee Homosapien - Missing Link
10. Therapy? & Fatal - Come and Die
11. Pearl Jam & Cypress Hill - Real Thing

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder