24 Ocak 2013 Perşembe

Miss Li - Singles and Selected


1982 İsveç doğumlu indie pop şarkıcısı Linda Carlsson, kendine Miss Li adını verdikten sonra bu ad altında 2006'dan bu yana tam altı albüm çıkarmış başarılı bir insan. Bu altı albümü de test etmiş bir Miss Li sever olarak yine de kendisinin bu albümlerini beş üzerinden en fazla üç ile değerlendirmişimdir. Miss Li severliğim bu albümlere serpiştirilmiş çeşitli şarkılardan ibarettir. Zaten o şarkılar da arşivimde durur. Ama sanki bu tip sevenleri olduğunu biliyormuş gibi kariyerinde çıkardığı singlelar ve single dışı seçkilerden oluşan 15 şarkılık Singles and Selected derlemesini derleyip bir güzellik yapmış. İsveç'te "summerqueen of pop" olarak bile isimlendirilmiş Miss Li, billur gibi sesiyle, kucağa alıp okşanası indie pop nağmeleriyle bu tanımı ne derece hak ettiğini de kanıtlıyor bana göre. Indie pop'un pop caz, kabare pop, rock'n roll, piano rock ve swing ile kaçamaklarını sıkça duyabileceğimiz bu şarkılar, içerikteki kalabalığa rağmen dolaysız ve samimi bir kalıp içinde kulaklara sızıyor.

Sırasıyla Late Night Heartbroken Blues (2006)' dan iki, God Put A Rainbow In The Sky (2007)'dan bir, Songs Of A Ragdoll (2007)'dan üç, Dancing The Whole Way Home (2009)'dan beş, Beats & Bruises (2011)'dan dört şarkının yer aldığı albüme nedense Tangerine Dream (2012)'den hiç şarkı seçilmemiş. Oysa gözlerim bu albümdeki Throw It In The Trashcan'i de aradı doğrusu. Arşivimdeki Miss Li şarkıları olan Bourgeois Shangri-La, I Heard Of A GirlI Can't Get You Off My Mind, Ba Ba Ba, Oh Boy tam kadro yerini almış. Ama bunların yanında nedense ait oldukları albümlerde dinlediğimde pek dikkatimi çekmemiş olan Forever Drunk, Boy In The Fancy Suit ve You Could Have It (So Much Better Without Me) bu kez pek tatlı geldi. Aslında bu albüm Miss Li'nin ilk derlemesi değil. İlk üç albüm sonrası 2008'de çıkan Best Of 061122 – 071122 albümünde burada da bulunan beş şarkının ve çeşitli B-side yancıların bulunduğu iki CD'lik toplam 19 şarkı yer alıyor. Hatta yine 2008'de 14 şarkılık Miss Li adında bir best of daha görülüyor kayıtlarda.


Aradan geçen zaman içinde oralara koyup da bu son albüme koymadığı şarkıları "best" olmaktan çıkaran nedir insan merak etmiyor da değil. Bu derece bir best of manyağı olduğunu bilmediğim bu güzel insanın bir an önce bu alışkanlıktan kurtulması temennisi her yanımı sarmıştı albümü dinlerken. Singles and Selected benim için bazı özel Miss Li parçalarını derleyip toparlaması yanında bir toplama albümden beklenen en belirgin özelliklerden biri olan hafıza tazeleme işlevini de yerine getiriyor. Fakat buna rağmen gerek görmediğim birkaç şarkı da albümü hantallaştırıyor. Ben olsam Singles and Selected'da yer alan 5-6 şarkının yerine başkalarını koyardım mesela. Bir de kendisine yakın birilerinin onu şu kabare takıntısından kurtarmasını isterdim. En güzel şarkılarından biri olan Bourgeois Shangri-La'nın, etrafa yaydığı iddia edilen o kabare havasından ziyade her seferinde çok güçlü bir pop / soul içime çekiyorum. İkisi arasındaki farklılıkları da yine Miss Li bu defa bazı kötü şarkılarıyla kanıtlıyor. Bu "unique" sayılabilecek sesi heba ettiğini düşündüğüm nice kabare pop bilmem nesi şarkıyla dolu kariyerini, kendisine daha çok yakışan 60'lar sunshine pop'undan esinlenmiş ve yine aynı dönemlerden günümüze yansımış rock'roll / pop / soul besteler renkli hale getiriyor bence. Yine de seviyoruz, dinliyoruz, bundan sonraki her albümünü de dinleyeceğiz. Yalnız best of'larından emin değilim.

1. Dancing the Whole Way Home
2. Bourgeois Shangri-La
3. Boy in the Fancy Suit
4. I Heard of a Girl
5. I Can't Get You Off My Mind
6. I'm Sorry He's Mine
7. Ba Ba Ba
8. My Man
9. Stupid Girl
10. Oh Boy
11. Backstabber Lady
12. Forever Drunk
13. You Could Have It (So Much Better Without Me)
14. Gotta Leave My Troubles Behind
15. Why Don't You Love Me?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder