28 Ocak 2017 Cumartesi

Elsa & Emilie - Kill Your Darlings


20'l, yaşlarında bulunan Elsa Søllesvik ve Emilie Haaland Austrheim, Norveç'ten müzik sahnesine ilk kez 2014 yılında çıkan debut albüm Endless Optimism ile girmişler ve o yıllarda Norveç'in TV, radyo ve müzik ödüllerini kuşatmışlar. Tabii olay Norveç'te geçince bundan öyle çok fazla kişinin haberi de olmuyor. Amerika ve İngiltere'nin tekelinde olan popüler müzik piyasası dünyaya o kadar çapsız bir müzik sunuyor ki, Elsa & Emilie gibi kaliteli pop için çoğunlukla derinlere inmek, uzaklara bakmak gerekiyor. 8 şarkılık Endless Optimism gayet güzel bir albüm. İçinde Another Day, Endless Optimism, We Want It All gibi nefis şarkılar var. Ama Ocak 2017'de çıkan ikinci albüm Kill Your Darlings, dinledikçe ve sindirdikçe daha da değerlenen çok güçlü bir pop albümü olarak Elsa & Emilie ismini geniş kitlelere yayabilecek yapıda. Gerçi yaymasa da olur. Sonra servet avcısı bir prodüktör çıkıp bu kızları cümle alemin içinde maymuna çevirebilir.

Bir sürü kötü albüm dinledikten sonra karşıma çıkan bir vaha gibi olduklarından değil, gerçekten iyi şarkıları hakkını vererek yorumladıkları için sevilesi bir ikili Elsa & Emilie. Sürekli "pop" diyoruz da, müziklerini tam anlatabilmek için detaya inmek lazım. Zira Endless Optimism ve Kill Your Darlings arasında sound olarak hemen hemen hiç fark yok. Bir kere ikilinin uyum içindeki sesleri, dönüşümlü olarak paylaştıkları ön ve geri vokallerdeki zenginlik en belirgin özellikleri. Fakat iyi şarkı için uyumlu sesler, vokaldeki zenginlik her zaman fayda etmeyebiliyor. Elsa & Emilie'nin kendi yazdıkları şarkıların vokal bölümlerindeki bu uyum ve zenginlik, bestelerin kendi içlerindeki kaliteli pop öğeleriyle birleşince tamama eriyor. Vokallerin "ethereal", yani dream pop, ambient, celtic, darkwave türlerinde sık rastlanan bir ruhani tat içermesi, bu vesileyle popun gizemli, hüzünlü ve biraz da karanlık yüzüyle daha içli dışlı olmaları onları kesinlikle "indie" ve "alternative" kılıyor. Ama buna rağmen radyolara (en çok da gece yayın yapan programlara) da uyumlu bir poptan söz ediyorum.

Bu iki farklı durumdan ortak payda çıkarabilmek her müzisyenin harcı değildir. Neyse ki Elsa & Emilie'nin harcıymış ki bu şarkıları önümüze koydular. En başta büyüleyici Chains Of Promises olmak üzere Ocean, ilk single Au Volant, Sinnerman, Six Hours favorilerim oldular. Zamanla Kill Your Darlings ve kapanışta yer alan The Drowning'in ise sakinleştirici, ağrı kesici etkileri olduğunu farkettim. Kısacası içinde bir tane bile vasat şarkı barındırmayan bir albüm bu. Kızların gerek tek tek, gerek birlikte söylediği anları tanımlamak için en doğru kelimelerden biri tutku. Bu duyguyu yakın zamanda Joseph üçlüsü için de hissetmiştim. (Onlar Amerikalı ama orada da bu işi doğru yapanlar çıkıyor elbette.) Vokalin bir enstrüman, bir kimlik gibi kullanıldığı şarkılar, ama şişirme değil, gerçekten şarkı gibi şakıyan şarkılar duymak için içine girmek istediğim albümlerden biri Kill Your Darlings. Yoksa Chains Of Promises'ı dinlerken neden hem gece, hem deniz, hem sıcak, hem hüzün, hem umut hayal eder ki insan!

1. Under the Blood Moon
2. Chains of Promises
3. Ocean
4. Au Volant
5. Sinnerman
6. Six Hours
7. Kill Your Darlings
8. Wating
9. The Drowning

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder