27 Ocak 2020 Pazartesi

UUBBUURRUU - UUBBUURRUU


Montreal, Québec dolaylarından yepyeni bir beşli olan UUBBUURRUU, her ne kadar buna bir "ad" denebilirse kendi adını taşıyan ilk albümü ile 2020'yi şenlendiriyor. Yepyeni dediğimiz yanıltmasın. Aslında müzikleri o kadar eski ki, bunu 2020'de bu kadar temiz ve kitabına uygun yapabilen çok az. 60'lar psycedeliası ile 70'ler blues güdümlü klasik hard rock bileşenlerini o kadar güzel buluşturuyorlar ki, başta retro sever rock kafaları olmak üzere, rock dinliyorum diyen herkesi avucunun içine alması muhtemel. Klavyenin üstüne cips kasesi düşürmek suretiyle bulduklarını düşündüğüm tuhaf ötesi isimlerini ve dehşet albüm kapağını görür görmez kendilerini deneysel black metal veya extreme avant-garde caz yapanlardan sandım. BADBADNOTGOOD, UUVVWWZ, Dananananaykroyd, NǽnøĉÿbbŒrğ VbëřřĦōlökäävsŦ gibi daha nice ucube isimlere sahip gruplarla yaşadığım acı tecrübeler neticesinde UUBBUURRUU ismini görünce çekinmedim değil. Ama occult rock janrına olan ilgimden dolayı albüm kapağının bende yarattığı o izlenime şans vermek istedim. Karşıma çıkan albüm tam okült rock olmasa da yaratttığı heyecan verici nostaljisine vuruldum ve bitince hiç tereddütsüz tekrar dinledim. Evet bu yepyeni bir müzik değil. Ama onun yeniliği ve dinleyicisini yenileyişi, eskiye olan güçlü bağlılığından kaynaklanıyor. Ve yine evet, bu tarife uygun müzik yapan bir sürü de grup var. Ne var ki iş sadece o tozlu soundu sağlamakla bitmiyor.

UUBBUURRUU, tozlu rock tarihi sayfaları arasından kasmadan, sanki yıllardır bu işi yapıyormuş, 25 albüm devirmiş bir grup edasıyla blues/hard/stoner rock, hatta yer yer heavy metal sesleri veriyor. O sesleri bir düzene sokmak için ise şarkı formatında olması gerektiği gibi klasik rock'tan taviz vermiyor. Bunun bir "başarı" olarak tanımlanabilmesi için o şarkıların dinleyene ne kadar geçtiği önemli elbette. Black Sabbath, Deep Purple, Uriah Heep ve şu an aklıma gelmeyen başka heavy tanrılarının ilk zamanlarındaki o karanlık dönemlerle çok vakit geçirmiş oldukları o kadar belli ki. Döndürüp döndürüp bu ve benzeri isimleri çalan loş ve dumanaltı rock barlarının birinde araya bu şarkılardan birini koysan, kimse de bunun tuhaf isimli bir 2020 albümünden olduğunu çakmaz. Favori şarkılarımı yazmak istedim. Fakat genel olarak soundun güzelliğine takılmış olmamdan dolayı 10 şarkılık bir bütünün parçalarını ayırmakta zorlandım. Üstelik bu şarkıların tek bir kişinin kafasından çıkmış olması beni bir kat daha etkiledi. Bu kafanın adı, gitar ve vokaldeki Joey Napoleon. Yine grupta gitar çalan, aynı zamanda albümün kayıt ve miksajına bakan Samuel Gemme ile birlikte yazdığı Hard Love dışında bütün şarkıları yazan Napoleon, vokaliyle de sözünü ettiğimiz dönemin vokal ayağını yansıtan iyi işler başarıyor.

Açılış parçası Stone Men'in henüz ilk saniyelerindeki tanıdık rifflerden haz etmeyenler, daha dakika dolmadan albümü terk edebilirler. Zira albüm o eski lezzetteki rifflerle dolup taşıyor. Spacecraft To Your Dreams, The Fire Show, Hard Love, Ice Head ve kapanışı yapan, özellikle son iki dakikasında müthiş gaza getiren Expending Forces albümün göz kamaştıran anları. Pentagram adını taşıyan bir şarkı bile var. Daha retro rock adına ne yapsın adamlar? Çift ritm gitar armonileri neredeyse kusursuz. Ayrıca bana gitar soloları ne kadar özlediğimi hatırlattılar. Bas ve davul sanki yıllardır uyum içinde evliliklerini sürdüren çiftlere benziyor. Her şey olması gerektiği gibi olması, üstelik bu durumun heyecan vermesi benim için alışıldık bir olay değil. UUBBUURRUU (ki hala bakmadan yazamıyorum) daha yılın başında köklere bağlı rock dinleyenlerine verilmiş bir hediye sanki. Daha tam manasıyla tarif edemediğim o dinleyen kitlesini, böyle albümler karşısında içmeden sarhoş olabilen bir kitle olarak hayal ediyorum. Rock müzikte deniz biter mi bitmez mi bilemeyiz. Ama bittiğini düşündüğümüz anda bile birileri çıkıp böyle albümleri önümüze koyunca, zamanda yolculuk edip bittiği düşünüleni geri getirmenin yolu bulunmuş diye düşünüyoruz. Tekrar yazmaya üşendiğim bu Kanadalı beşlinin alınlarından öpüyor, yatmadan evvel bir doz Expanding Forces tavsiye ediyoruz.

1. Stone Men
2. Ice Head
3. Hard Love
4. Spacecraft to Your Dreams
5. Feel Alright in Hell
6. Pentagram
7. The Fire Show
8. Chaos Riders
9. Sacred Mountain
10. Expanding Forces

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder