23 Ağustos 2010 Pazartesi

Sad Day For Puppets - Pale Silver and Shiny Gold


2006 Stockholm doğumlu gayet oturaklı bir indie grubu olan Sad Day For Puppets, gitarist Martin Källholm tarafından kurulmuş. Önce üç kişi, kısa bir süre sonra da beş kişi olarak yola koyulmuşlar. İlk EP'lerini çıkarmaları 2008'i bulmuş ki, çok olumlu eleştiriler alan Just Like A Ghost adlı 6 şarkılık bu EP'den Hush ve Big Waves single olarak çıkmış. Baktılar bu gemi yürüyecek, vakit kaybetmeden ilk albümleri Unknown Colors'ı aynı yılın sonlarına doğru sürmüşler meydana. Üstelik Hush ve Big Waves'i bu albüme koymayarak hazırcı davranmamış, müzik dünyasının ne kadar üretken ve kendine güvenli bir grup kazanmakta olduğunu söylemek istercesine sıfır şarkılarla ismini duyurmaya başlamış. Ardından Japonya ve İngiltere turneleri, yine birçok sözü dinlenir eleştirmen tarafından çok beğenilen Unknown Colors'ın başarısını üçe beşe katlamış. Ayrıca albümdeki Marble Gods, BBC 6 tarafından Haftanın Single'ı seçilmiş. İsveç'ten çıkan özel ve güzel gruplar kervanına biraz geç de olsa dahil edebildiğim Sad Day For Puppets, artık her ne pozitif eleştiri almışsa hepsini anasının ak sütü gibi helal yollardan almış düşüncesindeyim.

13 şarkılık Unknown Colors, müthiş bir albüm. İçine kapanık olduğu kadar ümitli, üzgün olduğu kadar kara bulutların ardından dev sütunlar yaratan güneş ışıkları kadar da mutlu sayılabilecek bir yapısı var. Biraz Sonic Youth'un melodikleşmiş, biraz The Cure'un indie kadın vokalli, biraz da Dinosaur Jr.'ın karanlık hâli sanki. Mother's Tears, Last Night, Marble Gods, All The Songs, Shiny Teeth and Sharpened Claws, Romans gibi ağır toplar yanında geri kalan tüm şarkılar, dinleyene ne hissettireceğini çok iyi bilen türden. Kimse bana ne hissedeceğimi söyleyemez diye büyük konuşmayın. Çıkar birgün Unknown Colors gibi bir albüm, savurur oradan oraya. Elbette bir miktar shoegaze alışverişinizin olması da gerekiyor ki kendilerini daha çok sevesiniz. Ama bazı akranları gibi shoegaze gezegeninin aşırı içedönük yapıları yerine daha melodik, daha kontrollü bir melankolik anlayışa sahipler. Tüm bunlar 2008'de olmuş, grup artık yeni albümlerini çıkarmış. Pale Silver and Shiny Gold, iki yıl aradan sonra nelerin değişip değişmediğini analiz edebilmemiz için bir fırsat. Belki de analiz manaliz etmeyip, iki yıl önceki keyfin bir benzerini yepyeni şarkılarla beraber yine çıkaracağımızın müjdecisi.


Pale Silver and Shiny Gold, fos çıkan bir müjde değil. Hatta Unknown Colors'ı birkaç gömlek aşmış bir albüm bile denebilir. Hem de kolalı cinsinden. Gerçi bu durum göreceli. Birgün ona, bir gün buna, ertesi gün her ikisine de bayılmanız mümkün. Stockholm'ün buz gibi soğuğunda kaydedilmiş olmasına rağmen, shogaze gibi gri bir türe poppy dokunuşlarda bulunarak "shinegaze" enerjisi yaratmışlar adeta. Sorrow, Sorrow ve Such A Waste gibi iki harika besteyle açılış yaptıktan sonra zaten gerisi çorap söküğü olarak geliyor. Shadows, Monster and The Beast ve Fuzzy Feather, grubun büyüsüne kendini kaptıranların hayran kalmaması zor şarkılarından. Beads ve First Time, karanlık bir peri masalından alınmış kısa pasajlara benzeyen iki balad. Tingle In My Hand, "böyle bir albüm acaba nasıl kapanış yapar" sorusunun doğru cevabı. Gerçi bütün cevaplar ortada. Sadece aklı ve kalbi açmak gerekiyor onlara.

Müzikal altyapının çift gitarlı, davullu, baslı yoğunluğunu pamuk gibi vokaliyle dengeleyen Anna Eklund, Unknown Colors'da ne ise yine o. Yani çoğumuza tipik gelen yumuşak İskandinav kırılganlığının, bu sertlikle kendini daha bir güçlü ifade ediş biçiminin vokale dönüşmüş hali. 60'lı yıllar pop vokallerine de selam olsun. Arkada gitarlar karşılıklı birşeyler konuşuyorlar (ki bunlar kesinlikle boş beleş sohbetler değil), bas ve davul da aynı doğallıkla onların konuşmalarına son derece uygun bir zemin hazırlıyorlar. Anna Eklund ise bu müziğe sevgili, anne, kızkardeş oluyor. Onsuz Sad Day For Puppets olmazmış gibi hissettiriyor. Pale Silver and Shiny Gold, onu hiç kimseler dinlemese bile veya kim dinlerse dinlesin, kendini şanslı varsayacağı nefis bir albüm olmalı. En üzgün günümüz böyle olsun kuklalar!

1. Sorrow, Sorrow
2. Such A Waste
3. Anne Says Pt. II
4. Shadows
5. Beads
6. Monster and The Beast
7. Touch
8. Fuzzy Feather
9. First Time
10. Tingle In My Hand

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder