18 Kasım 2010 Perşembe

Sully Erna - Avalon


Kulaklığımda dönmeye başlayan albümün adı Avalon... Sahibi ise Sully Erna... Muhtemelen bir progressive veya alternative rock grubudur, zira isim öyle bir çağrışımda bulunuyor. İlk şarkının adı da Avalon. Bir rüzgâr efekti ile huzur ve gerilim arası akustik bir giriş. Derken erkek vokal, gerisinde de bir kadın vokal şarkıya başlıyorlar. Şarkıyı değil ama bu sesi ve bu girişi biryerlerden tanıyorum. Sully Erna'yı araştırdığımda ise Godsmack'e ulaşıyorum ki, grubun bir albümündeki harikulade Serenity'den olayı çözüyorum. Kafasına elma düşmüş Newton misali gülümserken aklıma bu grubun benzer harikuladelikte bir şarkısı daha olduğu aklıma geliyor. Ama onu bulmak biraz zaman alıyor. Çünkü hiç mi hiç sevmediğim Godsmack'in uzunçalarlarında o şarkıya rastlayamıyorum. Meğer o şarkı, grubun 2004 tarihli The Other Side EP'sinde yer alan Running Blind imiş. Bu iki şarkıyı sağlama aldıktan sonra Avalon'a geri dönüyorum. Benim için eziyete dönen Godsmack albümlerini dinlerken aklıma Serenity ve Running Blind'ı ilk duyduğum sıralarda kısa bir an kendi kendime düşündüğüm birşey geliyor: "Keşke şu albümlerin hepsi Serenity gibi şarkılarla dolu olsaydı!"

Bir albüm Avalon gibi bir şarkıyla açılış yapınca korkuyorum şahsen. Herşey kitabına (kitabıma) uymayabilir. Yani daha hemen birinci dakikada dinlemeye başlayanı avucunun içine alsın hesabı yapan şarkıların kurdeleyi kestiği albümlerde yaşadığım hayalkırıklıkları öbürlerine pek benzemez. Avalon da tam öylesi birşey. Sanki uyduruk bir başka Godsmack albümüne bal yapmak üzere konan güzel bir arıya benziyor. Ardından gelen yaklaşık 9 dakikalık 7 Years ile yavaştan anlıyorum ki o keşkem gerçekleşmek üzere. Sully Erna bu kez Lisa Guyer isimli bir kadınla düet yapıyor. Müzik ise akustiğin dozu artmış, elektro gitarlar, çok iyi organize olmuş yaylılar ve dinamik bir üslupla zenginleşmiş biçimde nehir olup akıyor. Üç numara Broken Road piyano ile ortama giriş yapınca bu solonun Godsmack ile (iyi ki) alakası olmadığı anlaşılıyor. Sıradan gidersek bizi ilk single Sinner's Prayer karşılıyor. Karşılamakla kalmayıp konuk ediyor, karnımızı doyurup yatacak yer veriyor. Şakının folklorik detaylarından kıllanıp araştırdığım vakit Sully Erna'nın tarikatımsı Wicca dinine mensup bir iman sahibi olduğunu öğreniyorum.


Kendisi sayesinde böyle bir inanışın var olduğuna dair genel kültür edinme fırsatı yakalamış olsam da ben işin wicca micca'sında değil, ortaya koyduğu güzel oyun ve üç puandayım hâlâ. Çünkü yan flütün, el çırpmanın, coşku dolu vokallerin devreye girdiği My Light ve rahatlıkla epik bir yapımın hareketli sahnelerinden birine theme olabilecek kalitedeki The Rise ile ardı ardına puan toplamaya devam ediyor Avalon... Lisa Guyer bu kez tek başına götürüyor The Rise'ı. Müthiş bir diken üstü hava yaratan bu şarkıdan sonra gerilen bedenleri Until Then... adlı yaylı ve piyanolu balad yatıştırıyor. The Departed yine Serenity ve Running Blind'ı aratmayan güzellikte bir beste. Albüm süresince varlığını çok ustaca hissettiren perküsyonun davulla buluşması, sonra ikisinin birden akustik zemine sağladıkları uyumun göz aldığı Eyes Of A Child ve 3:42'lik gizemli bir outro duygusu veren In Through Time ile yapılan kapanış, bu yılın en iyi albümlerinden birini daha koyuyor önümüze.

Varlığından habersiz olduğum bir dinin mensubu olarak Sully Erna'nın bu dine ne ölçüde inanıp, bu inanışlarını ne ölçüde yaşadığının veya bu dini benimsemişlerin neye, nasıl, niçin inandıklarının peşinde değilim. Peşinde olduğum tek şey müzik ve onun da peşine düşmeye değer olduğunu düşünüyorum. Ola ki kötü mü kötü albüm kapağına aldırmayın. Sully Erna haricinde 7 kişinin daha emek verdiği harika bir folk rock albümü var ortada. Yalnız bu öyle Blackmore's Night tipi sıkıcı bir folktan öte, (derinlemesine nüfuz etmediğim liriklerini dışında tutarak) müzikal anlamda epik bir kahramanlık ve aşk destanından esinlenmiş havası yaratan, aslında hep aynı halk şarkılarını yeniden keşfeden sahtelikten çok uzak dürüstlükte bir albüm.

1. Avalon
2. 7 Years
3. Broken Road
4. Sinner's Prayer
5. My Light
6. The Rise
7. Until Then...
8. The Departed
9. Eyes Of A Child
10. In Through Time

1 yorum:

  1. yazı şahane olmuş.albüm kesinlikle süper.teşekkürler..

    YanıtlaSil