29 Aralık 2010 Çarşamba

Boom Pam - Alakazam


Uzi Feinerman, Yuval "Tubi" Zolotov, Uri Brauner Kinrot ve Dudu Cohav gibi nüfus memurlarına hoşça vakit geçirtecek isimlere sahip İsrailli grup Boom Kam, 2003’te müzik hayatına atılmış bir grup. 2006'da Boom Pam, 2008'de Puerto Rican Nights ve 2010 Haziran'ında çıkan Alakazam ile üç albümlük kariyere sahipler. Almış olduğu puan ve eleştirilerle en iyisi ilk albümleri Boom Pam olarak görülüyor. Alakazam'ın yerinde duramayan, dursa da durduğu anlaşılmayan müziği Balkan esintileri, surf rock kıvraklığı ve Ortadoğu'nun bize hiç yabancı gelmeyecek alaturka ruhu taşıyor. Zaten albüme adını veren Alakazam başlar başlamaz düğün salonundan içeri süzülüveriyoruz. Enstrümantal Surfing Tuba ile kısa bir twist merasiminin ardından bir başka enstrümantal Sabale ile kendimizi hemen piste atıyoruz. Artık çiftetelli mi, sirtaki mi her yola gelebileceği âşikâr Sabale'yi, İspanyol meyhanesinde hiç istek almayan bir şarkıya benzettiğim Top takip ediyor. Böyle böyle her bir Boom Pam şarkısını farklı çap ve markalarda benzetmelere sarıp sarmalayabiliriz. Bir sonraki şarkının neler getireceğini kimse tahmin edemiyor ve bu da Boom Pam'ı heyecan verici bir grup yapmaya yetiyor.

Çok methedilen o "kendi adını taşıyan ilk albüm"lerini de dinlemiş biri olarak, Alakazam'ın yanında pek bir güdük kaldığını düşünüyorum. Özellikle enstrümantal şarkıların fazlalığı ve onların tam bir trio eğlencesi olarak yansıyan enerjisi, bu müziğe hazır dinleyiciye ulaşmakta ve kavramakta hiç zorluk çekmeyecektir. Yerel motiflerin bu rock altyapıya yediriliş biçimleri zaten hiç de sonradan yedirilmiş gibi durmamakta. Belki de o altyapının kendisi yerel motiflerin üzerine üst yapı olmuştur tam çözemedim şimdi. Bunları kafaya takmadan, bünyeyi çakırkeyif ritimlerin kucağına bırakmak en iyisi.

Albümün fikir birliği etmemiş şarkıları arasındaki yolculuğumuza kaldığımız yerden devam edelim. Aralarda can sıkabilecek sörf nağmelerini saymazsak, U R Mine ve Uniton gibi, düğündeki çılgın amcanın kayıtsız kalamayacağı türden şahane oyun havaları kadar, "deneysel trip sörf caz" şeklinde saçmalama gereği duyduğum Harlem Nocturne, punk rock flörtünde bulundukları Pulsa Denura ve karizmatik bir kapanış yapan yaklaşık 4:30 dakikalık Malibu albümün diğer uğrak noktaları bana göre. (4:30 dakikalık surf rock şarkısı mı olur demeyin. Boom Pam yapmış ve gayet olmuş.) Yine de en unutulmaz Boom Pam anlarını hep o düğün salonundaki milleti kurtlandıran melodileri oluşturuyor. Çünkü esasen hem oraya, hem buraya ait olduğunu hissetiren besteler Boom Pam'ın gerçek değerini yansıtıyor. Bu duyguyu güneşten ve sörften pancara dönmüş bir Malibu'lu anlamaz. Ama bir Ortadoğulu iyi anlar.

1. Alakazam
2. Surfing Tuba
3. Sabale
4. Top
5. Hamdulila
6. The Fall
7. U R Mine
8. Pulsa Denura
9. Harlem Nocturne
10. Rambo
11. Uniton
12. Light Up
13. Bulgarock
14. Malibu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder