5 Şubat 2011 Cumartesi

Cinnamon Chasers - Science


Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece olması sebebiyle dans pistlerinde ter atanların aksine, evlerinde pineklemek durumunda kalanlar için geceyi renklendiren unsurlar bulma ihtiyacı belirebiliyor. Dışarı çıkamamışsanız veya canınız TV ya da DVD izlemek istemiyorsa, gecenin anlam ve önemine binaen şen şakrak parçalar dinlemek güzel bir avuntu olabiliyor. Yeni keşiflerimden olan (bu keşif lafı da "adamları ben meşhur ettim" mânâsında değil, "daha yeni gördüm" mânâsındadır, nedense açıklama gereği duydum birden) Cinnamon Chasers, basit bir avuntudan çok öte lezzetlere sahip Londra'lı bir isim. İsim diyorum çünkü Cinnamon Chasers aslen Russ Davies adında bir İngiliz. Aynı zamanda Abakus diye bir projesi daha var ve şimdiye dek ikisini birarada götürüyor. Abakus adı altında yaptığı dört albümden sadece 2010 yılında çıkardığı Prism'i dinlemiş olarak söyleyebilirim ki, o da hiç fena sayılmaz. Prism'de daha çok house eğilimleri ve chillout temelleri hakim. Ama mesela Rocket gibi Cinnamon Chasers albümüne konulabilecek şarkıları ya da şarkılara kattığı unsurları da var.

Russ Davies, Cinnamon Chasers adı altında Science ile birlikte ikinci albümünü yapmış bulunuyor. 2009 tarihli ilk albüm A Million Miles From Home, Science tadı vermedi açıkçası. Belki tersten gidip Science'ı çok beğendikten sonra ilk albüme döndüğüm için bana öyle gelmiş olabilir. Ama pozisyon ofsayt falan değil, bariz gol! İki albüm arasındaki klas farkını anlayamayacaksak bırakalım yabancı hakemler yönetsin maçları. Müthiş synthesizer numaraları, tekrar ritmlerinden bunaltmayan cıva gibi bir pop, temiz, iddiasız bir vokal ve birbirinden sürekli rol çalan 9 şarkı. The Chain Gang Of 1974, Tesla Boy, Gypsy & The Cat, Futurecop!, Cut Copy (onlar da Zonoscope ile harika bir dönüş yaptılar bu arada) gibi daha önce bu sayfalardan geçmiş yeni nesil pop kalitesine sahip olduğu gönül rahatlığıyla iddia edilebilir. 80'ler referansı, ancak bu kalite sayesinde gına getirmiyor.

Science, Rocker ile başlıyor, hit potansiyeline sahip Smooth Station ile devam ediyor. Smooth Station'daki bu hit potansiyelinin yapış yapış bir hitlikle alâkası yok. Hatta son zamanlarda duyduğum en iyi pop şarkılarından birisi olduğuna kefil olur, imza atarım. Ardından Dove, Magic Lover, One Million Balloons, Arctic derken zamanın nasıl geçtiğini anlamak zorlaşıyor. Bu arada Arctic'te çok ilginç bir hisse kapıldığımı da belirtmek isterim. Şarkının gitarımsı birkaç bölümüne sanki biryerlerden Lindsey Buckingham (bilmeyenler için, Fleetwood Mac gitarist ve vokalistlerinden) ruhu kaçmış gibi geldi. Belki ufak bir ayrıntıydı ama o kadar hoşuma gitti ki anlatamam. Ve nihayet 6:20'lik enstrümantal Tattoo ile görkemli bir final yapıyor Russ Davies. Öyle güzel ki, sanki Underworld ve Orbital biraraya gelmiş, "hadi bugün Cuma gecesi, şöyle buram buram kalite kokan bir dans şarkısı çevirelim de millet kurtlarını döksün" demişler. Russ Davies ve yukarıda adı geçen diğer isimlerin, içimizdeki pop canavarını bu kadar kolay çıkarabilmelerindeki beceriye hayranlık duymamak, bu müziği duymamak gibi birşey. Cinnamon Chasers, başarılarının devamını dilediğim bir proje, Science da şu sıralar yemeyip yanında yattığım albümlerden biri. Sanal bayinizden ısrarla isteyiniz!

1. Rocker
2. Smooth Station
3. Dove
4. Magic Lover
5. Have I Said Something
6. One Million Balloons
7. Arctic
8. Cuts Like Fire
9. Tattoo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder