17 Haziran 2011 Cuma

Kitchie Kitchie Ki Me O - Kitchie Kitchie Ki Me O


Kitchie Kitchie Ki Me O ismini bir grup adı olarak gördüğümde aklıma önceden Dananananaykroyd, Does It Offend You, Yeah?, Natalie Portman's Shaved Head, Someone Still Loves You Boris Yeltsin ya da eskilerden Skunk Anansie gibi ismi de müziği de birbirinden ibiş gruplardan edindiğim kötü tecrübelerin gelmesini gayet normal buluyorum. Oysa çocukların mahalle aralarında oynadıkları oyunlara ebe seçmek için söyledikleri tekerlemelere benzeyen bir isme sahip Norveçli bu gruptan son derece kaliteli bir müzikle karşılaştığım için çok mutlu oldum. Bu tip aptal grup isimlerinden dolayı önyargı taşımamam gerektiğini bana bir kez daha hatırlattılar. Bari albümleri kendi adlarını taşımasaymış dedim ama olsun, ilk albümde bu seçim âdettendir. Kaldı ki şu albüme "eeny meeny miny mo" adı da verilse, ya da hiçbir ad verilmese bile klasından bir gram kaybetmez.

Beş kişiden oluşan Kitchie Kitchie Ki Me O, indie rock ve blues rock ile devşirdikleri müziklerini sık sık psychedelic lokmalar bandırmak suretiyle tadından taviz vermeyen 10 şarkı formuna sokmuşlar. Alex K'nin önder gitar ve vokali, Frode Jacobsen'in uçmuş bas gitarı, Behzad Farazollahi'nin özellikle 70'leri iyi etüd etmiş davulu, Anders Møller'in ona yârenlik eden perküsyon hamleleri, Dag Stiberg'in canavar düdüğünü andıran saksafonu ve Rikke Norman ile Marianne Pentha'nın renk katan geri vokalleriyle topyekün iyi bir grup ve iyi bir ilk albüm bu. Başta albümün en uzun iki şarkısı olan Everything Burns ile I've Been Waiting For You (Night & Day) olmak üzere, üç dakikada da müthiş bir trip yaratılabileceğini kanıtlayan  It Must Be Real, harika bir post-rock diyebileceğimiz Five Seconds To Midnight ve açılış şarkısı olarak başlangıçta elit bir blues rock albümüne giriş yapıyormuşuz hazırlıkları yaptıran Next (ve ardından bu duyguyu aynı elitlikle sürdüren Forgotten) bana albümün en iyileriymiş gibi geldi. Ama zamana bırakma opsiyonu bu tür albümlerde hep diridir.

Albüm, Sonic Youth, Dinosaur Jr. ve Madrugada ile (bu arada basçı Jacobsen de hâli hazırda Madrugada üyesidir) çalışmış John Agnello tarafından miksajlanmış ki, bu da grup için ayrı bir olumlu referans sayılır. Kendimi kaptırmış vaziyette albümü dinlerken, bazı albümlerde de düşündüğüm "acaba bu albümü ünlü müzisyenlerden hangileri beğenirdi" sorusuyla tekrar karşılaştım. Bu kez aklıma gelen isimler öyle yenir yutulur cinsten değildi. Kitchie Kitchie Ki Me O ismini akıllarında tutamayacaklarına adım gibi eminim ama şayet dinleselerdi David Gilmour, Bo Diddley, Cahit Berkay, John Paul Jones ve kafası güzel bir Noel Gallagher (gerçi her zaman öyle!) bu işten epey zevk alırlardı gibi geliyor. Yersen, yutarsan!

1. Next
2. Forgotten
3. Hey Honey
4. Everything Burns
5. It Must Be Real
6. I've Been Waiting For You (Night & Day)
7. After Party Killer
8. Let It Slide
9. Five Seconds To Midnight
10. One Day

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder