27 Haziran 2011 Pazartesi

The Pierces - You & I


Catherine Pierce ve Allison Pierce kardeşlerden oluşan The Pierces'ı, ne 2007 yılı albümleri Thirteen Tales Of Love and Revenge'deki Secret şarkılarıyla, ne de herhangi bir bölümüne başlayınca bir türlü bitiremediğim Gossip Girl'de çalınan bilmem ne şarkılarıyla tanıdım. Zira bir taraflara baktığınızda kendileri hakkında en çok bu referanslar öne sürülmüş. Elbet bir grubun tanınması için bu şekilde popüler çıkışların faydası inkâr edilemez. Ama iki kardeşin son albümleri olan You & I, onların aslında çok daha fazlasına sahip olduklarını gösteren nitelikte bir duruşa sahip. Öncesinde onların dinlediğim tek albümü olan Thirteen Tales Of Love and Revenge'i pek beğenememiş olmanın da verdiği isteksizliğe rağmen, iki kardeşten oluşan müzikal birlikteliklerden ümit kesilmeyeceği yönünde güçlü hislerim vardı. Henüz dinlemediğim iki albümleri daha bulunması, dinlediklerim arasında hissettiğim iki farklı duygu arasındaki eşitliği bozabilir belki. İşte kesmediğim o ümidin karşılığını hazır You & I ile bulmuşken bırakmayayım, başkaları da faydalansın istedim.

Aralarında iki yaş bulunan Pierce kardeşler, kalabalık bir aileden, müzisyen bir babadan, ressam bir anneden etkilenerek büyüdükleri dönemde hem aile içinde, hem de birtakım yerel etkinliklerde kendilerini pişirmişler. Üniversiteye gidecekleri sırada bir arkadaşları demolarını bazı yapımcılara yetiştirince 2000'de ilk albüm The Pierces'ın önü açılmış oldu. 2005 ve 2007'de iki albüm daha çıktıktan sonra hâlâ aktif olduklarını gösteren You & I ile hem müzisyenliklerini, hem de şarkı yazma potansiyellerini çok daha olgun (mainstream sınırları dahilinde) bir düzeye taşıdıkları görülüyor. Öyle ki, You'll Be Mine, Love You More, We Are Stars, Glorious, Space & Time, Drag You Down şarkıları, sanki grubun ilk best of albümünü dinlediğim hissi uyandırdı.


Bazı yerlerde "indie rock'ın ateşli hatunları" gibi sanki güzele hasret kalmış sığ yorumlara ola ki aldırmayın. Güzellikleri dillere destan olabilir. Lâkin piyasada onlar gibi bir sürü genç ve hoş country ikili, üçlüleri var ki, müzik niyetine ellerinde neredeyse hiçbir şey yok. Pierce ikilisinde iyi yazılmış pop rock/folk pop/indie pop parçaları kadar, hanım hanımcık kızları bile maçolaştıran yayık country ağzı yerine çok daha elit ve dürüst bir vokal anlayışı hâkim. Çağdaş, geleneksel, hatta ortaçağ folk müziğinde, ayrıca günümüze uzanan celtic kadın vokallerde kökleri bulunan bu anlayış, önceki albümlerinin aksine sanki The Pierces karakteristiğiymiş gibi uyumlu, canlı, tutkulu ve bilinçli. Şimdi gerçek güzellik budur diyeceğim, kendi klişemde boğulma yönünde bedduaların hedefi olacağım. Yüzlerinin nuru müziklerine yansımış yorumu da aynı hedefe ateş edecek. En iyisi yukarıda adı geçen şarkıların başı çektiği The Pierces'ın güzelliğine işitsel yönden de tanık olma fırsatının son ayağı olan You & I albümünü, güzel bir insanı kucaklar gibi kucaklamak. You & I grubun 4. albümü ama sanki herşey yeniden başlıyor.

1. You'll Be Mine
2. It Will Not Be Forgotten
3. Love You More
4. We Are Stars
5. Glorious
6. The Good Samaritan
7. Kissing You Goodbye
8. Close My Eyes
9. Space & Time
10. Drag You Down
11. I Put Your Records On

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder