5 Haziran 2011 Pazar

Selebrities - Delusions


Maria Usbeck (vokal, synthesizer), Jer Robert Pauli (gitar, synthesizer), Max Peterson (davul programlama, synthesizer) üçlüsünden kurulu Selebrities, en klişe tabirle ve yüzeysel tanımla "şirin bir indie pop" grubu. Ama dinledikçe bundan daha fazlası olabildiğini, hem de daha ilk albümleri Delusions ile olabildiğini gösteren türden bir grup. Aslında söylenilenlere göre bunu 2010 tarihli EP'leri Ladies Man Effect'te biraz göstermişler. Bu EP'ye ulaşmam henüz mümkün olmadı. Olsun, ilk albüm Delusions, onlara burun mu kıvıracaksınız yoksa alıp göğsünüze mi bastıracaksınız artık ne ise, sizi bu her iki tarafa da yönlendirebilecek etkilere sahip bir albüm. İflah olmaz bir 80'ler hayranıysanız göğsünüzde yer açın derim.

Selebrities'in resmî olmayan temelleri Jer'in Maria ile Güney Florida sanat okulunda tanışmasıyla atılıyor. Her ikisi de hem farklı, hem de benzer müzik zevklerine sahip. Ama buluştukları en güçlü ortak nokta 80'ler müziklerinden oluşmakta. 2006 dolaylarında sırf eğlence olsun diye kendi kendilerine kayıtlar yapıp bilgisayara atıyorlar. O kayıtlar iki yıl boyunca hard diskte yatıyor. Sonra birden onları eşe dosta göstermek için Myspace'e koyuyorlar. Orada hiç tanımadıkları bir sürü insandan aldıkları pozitif tepkilerden sonra hemen havaya girmeyip, bu ilgiyi bir kenara not ediyorlar.


2009'da New York'a taşınmalarının ardından Jer'in çalıştığı işyerinden arkadaşı olan Max'in müzik ile olan yakın ilgisi dikkatini çekiyor. Jer ona zamanında Maria ile yaptığı şarkıları dinletince ve Max onlara bayılınca uzun süre geri plâna atılan duygular bir anda canlanıveriyor. Max de bu müziğin bir parçası olmak istediğinde Selebrities'in artık resmî olan temelleri atılıyor. Ladies Man Effect EP'si Kasım 2010'da çıkınca ve çok beğenilince bu resmiyet artık LP beklentisi şeklinde tescilleniyor. İşte o LP de Delusions adıyla 2011 Mayıs ortasında huzura çıkıyor. Tepkiler ise o kadar hoş ve haklı ki, ünlü İngiliz gazetesi The Guardian bile bir Amerikalı grubun ilk albümünden övgüyle bahsediyor.

Selebrities müziği hakkında o kadar şık benzetmeler yapılmış ki, aralarında "summertime gothic" diye çok kıskandığım bir tanesi acayip hoşuma gitti. Hatta bu kadar yazı yazacağıma direk bu tanımı bulmuş olsaydım yeterdi diye düşündüm. Çünkü "power pop, new wave, post punk, indie X" kabilinden etiket vuracağımız her yorum bir yerden sonra gelip bu nefis tanımda karşılığını bulacak. O kadar harika bir albüm yapmışlar ki, 10 şarkıdan 10'u da aynı telden çalıp, aynı neon ışıklar yayarak ayrı birer birey olmayı beceren lezzette akıp gidiyorlar. Bunu 80'leri yaşamayan veya anlamayanlara anlatmak çok zor. Zaten 80'leri geri getirme modasının günümüz temsilcileri o kadar çoğaldı ki, onların arasında klişelerin emrivâki ile klişeleşmesinden yaratılmış klişelerin yavanlığı sezilirken Selebrities gibileri korumaya almak gerek. Bu modası geçmiş modanın temsilcileri arasında 80'lere bu kadar yakın olup bu kadar güzel şarkılar yapabilen çok fazlası yok.

Living Dead, Delusions, Can’t Make Up My Mind, Into The Night, Sunset, Ladies Man Effect EP'sinden alınma Time, The Cure derinliği taşıyan enstrümantal Interlude ve olağanüstü pop tınısıyla, gotik neşesiyle kötü bir günü bile kurtarma potansiyeline sahip Forgotten, hazır bir bünyeyi hiç sıkıntı çekmeden zaman makinesinin arka koltuğuna atıp mâlum yıllara götürebilecek kapasitede şarkılar. Bir modanın koruma altına alınması gereken temsilcilerinden dedik Selebrities için. Ama albümü iki kez üst üste dinledikten sonra düşündüm de, onlar çoktan bu şarkılarla kendi kendilerini koruma altına almışlar. Görünmez ama anlayan dinleyiciye göre de dokunulmaz bir kalkanla hem de!

1. Delusions
2. Living Dead
3. 46th & Bliss
4. Can’t Make Up My Mind
5. Secret Garden
6. Forgotten
7. Interlude
8. Time
9. Into The Night
10. Sunset

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder