3 Kasım 2011 Perşembe

Scott Pilgrim vs. The World (OST)


Bryan Lee O'Malley'nin Arcade, 8-Bit, Atari ruhuna ekmek banan grafik uyarlaması Scott Pilgrim vs. The World'ü çeken adamın adı Edgar Wright ki, bu bile benim için bir filmi gözü kapalı izlemek için bir sebepken, bunun bir de soundtrack'i olması da (tıpkı Shaun Of The Dead ve Hot Fuzz'ın soundtrack'i olması gibi) gözü kapalı dinlemek için ayrı bir sebep. İzleyeli ve dinleyeli epey oldu aslında. Film, son dönem Amerikan zeki ergen yapımlarından hayli (buradaki "hayli" bildiğimiz "highly") esinlenmiş olmakla birlikte, gönderme dolu popüler ve indie, geçmiş ve şimdi kalıpları dahilinde harika işler çıkaran, bu sayede geçmiş ve şimdinin alt kültürü arasında sağlam bir köprü kurmuştu. Herkesin değil, ancak bu köprü üzerinden geçmesi uygun görülmüş referanslar hakkında geçmişe dair paylaşımlar sahibi izleyenler ve yaşayanların anlayabileceği bu tavrın müzikal yansımalarının toplandığı bir değil, iki Scott Pilgrim vs. The World müzik albümü bulunmakta.

İlki, Radiohead, R.E.M., Beck, Travis gibi isimlere dönem dönem yapımcılık ve yârenlik etmiş prodüktör Nigel Godrich'in üstlendiği, score desen score değil, albüm veya radyo tipi şarkı desen şarkı değil (AKA... deneysel!) bazı çalışmalardan ve birazdan konu edeceğimiz "various artists" versiyonda bulunmayan sıkı şarkılardan kurulu bir albüm. Onun tadı başka ama kırmızı kapaklı olan öteki, özellikle filmi izlemiş, hele de bayılmış benim gibiler için lezzetinden sual olunmaz kalitede seçkilerden oluşmakta. Filmin doğaüstü grup ismine sahip Sex Bob-Omb'un dört zıpır şarkısı, filmi ve ilgili sahneleri şenlendirme başarısını ancak filmi görenlere hissettirebilir. Keza, filmde kendilerine Crash and The Boys diyen, aslen Kanadalı bir indie rock grubu oldukları bilgisine ulaştığım Broken Social Scene'in 9 saniyelik I'm So Sad, So Very, Very, Sad ve 58 saniyelik We Hate You Please Die parodileri de öyle. Ayrıyeten Broken Social Scene'in de bir parçası albümde mevcut.


Filmdeki yalancı gruplar bu kadarla kalmıyor. Scott'ın ex ve öfkeli kız arkadaşı Envy Adams ile Ramona'nın ex ve öfkeli erkek arkadaşı Todd Ingram'ın grubu The Clash At Demonhead, uzun süre sonra şehre gelip konser verirken nefret dolu bakışlarla kendi exlerine bakarak Black Sheep'i söylüyorlar. Albümde bu şarkıyı Metric'ten duyuyoruz. Eskilerden iki enfes T. Rex (Teenage Dream) ve The Rolling Stones (Under My Thumb) şarkısı yanında (keşke biraz daha fazla olsaymış), nereden nasıl buldunuz dedirten Kanadalı indie rock grubu Plumtree'nin 1997 tarihli ikinci albümlerinde de bulunan Scott Pilgrim'i de notlarımız arasına alalım. O notların arasına alınması gereken çok mühim iki ismi o notların finaline koymak istedim ki havası olsun. Frank Black'in kendi adını taşıyan ilk albümünden I Heard Ramona Sing ve Michael Cera'yı ilk gördüğüm anda benzettiğim tek kişi olan Beck'in biri akustik diğeri 70'lerin folk ruhunu yansıtan Ramona adlı besteleri, albümün hepten yalancı grupların ve yer doldursun hesabı konmuş (evet ne yazık ki buraya da konmuş!) bilinmeyen isimlerin lo-fi banallikleri istilasına uğramamış olduğuna ikna ediyor dinleyeni.

Kavaşe Ramona'nın ortaya ilk çıkan eskisi Patel'in Sex Bob-Omb'un sahnesini bastığı müthiş bölümde çalan Slick (Patel's Song) ve Katayanagi İkizleri'nin Sex Bob-Omb ile kapıştığı epik mücadeleye damgasını vuran parça da bu albüme dahil edilse olurmuş. Ama Nigel Godrich'in albümünde de Beck, Cornelius, Dan The Automator, Osymyso katkıları var ki, biraz ondan biraz bundan tadına bakılsın istenmiş muhtemelen. Godrich'in müzikal dehasını yeri geldiğinde nasıl kolej garajına da sokabildiğini de gösteren score tarafı ile, various artists tarafını karşılaştırma saçmalığına düşmeden, ama en önce filmi izleyerek her iki albümün de tadına varabilirsiniz. Hatta Juno, Nick & Norah's Infinite Playlist, Scott Pilgrim vs. The World, Shaun Of The Dead ve Hot Fuzz''ın müzik albümlerini peşpeşe dinlemek bile kafa açıcı olabiliyor. Hele çaldığı sahnelerle özdeşleşmiş şarkıların sırası geldiğinde suratta yarattığı gülümseme, filmi tekrar izleme hissi uyandıracak kadar güçlü olabiliyor. Zaten bu durum sadece belli bir soundtrack için oluyor değil ya!

1. Sex Bob-Omb - We Are Sex Bob-Omb
2. Plumtree - Scott Pilgrim
3. Frank Black - I Heard Ramona Sing
4. Beachwood Sparks - By Your Side
5. Black Lips - O Katrina!
6. Crash and The Boys - I'm So Sad, So Very, Very Sad
7. Crash and The Boys - We Hate You Please Die
8. Sex Bob-Omb - Garbage Truck
9. T. Rex - Teenage Dream
10. The Bluetones - Sleazy Bed Track
11. Blood Red Shoes - It's Getting Boring by the Sea
12. Metric - Black Sheep
13. Sex Bob-Omb - Threshold
14. Broken Social Scene - Anthems for a Seventeen-Year-Old Girl
15. The Rolling Stones - Under My Thumb
16. Beck - Ramona (Acoustic)
17. Beck - Ramona
18. Sex Bob-Omb - Summertime
19. Brian LeBarton - Threshold 8 Bit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder