9 Şubat 2013 Cumartesi

Elephant Stone - Elephant Stone


Elephant Stone, kurucusu olan Rishi Dhir'in önceki grubu The High Dials'ı dağıtıp klasik hint müziğinin rock ile olan ortak paydalarını keşfetmeye başlamasıyla ortaya çıkan Kanadalı bir indie rock - psychedelic rock grubu. 2008'de kurulan grup, 2009'da çıkan debut The Seven Seas ile olumlu eleştiriler aldıktan sonra 2013 Şubat itibariyle kendi adını taşıyan ikinci albümleriyle çok daha iyi eleştiriler almalı diye düşünüyorum. İşin indie yönü popüler tınılar içermekte. Ama rock şarkıları içine sitar, tabla, dilruba serpiştiren ya da uçuk kaçık fraktal albüm kapakları tasarlayan herkes psychedelic rock yapıyor diye yanlış bir düşünceye kapılmamak lazım. Ne var ki Dhir ve arkadaşları yer yer bu tip yanlış düşüncelere kapılıyor gibi dursalar da aslında hiç de bitmek bilmeyen baygın psych muğlaklığı taşımıyorlar. Taşıdıkları muğlaklığı olgun sunshine pop dürtülerine alet ediyorlar. Biraz kafa karıştırıcı olabilir. En azından experimental sahtekarlığı yapmadan adam gibi rock şarkıları çalıp söylüyorlar diyebiliriz.

Albüm nefis bir rock şarkısı olan Setting Sun ile açılış yaparak kalitesini çok erken ortaya koyuyor. Lakin erken gelen gol her zaman maçı aldırmayabilir hesabı Heavy Moon işi biraz vasat hale getiriyor. Akabinde adını gördüğüm vakit "ister misin adamlar bir Bob Dylan coverı yapsınlar şimdi" dediğim Masters Of War ile tekrar canlanıyorlar. Sadece isim benzerliği olması, şarkının Setting Sun ayarında olması yüzünden hiç can sıkmadı, tam tersi golleri ikiledi. İlk dört şarkıda bu seyri gösteren grup, A Silent Moment ile sözde psychedelic sulara giriyor. Yerel enstrümanları ve özellikle şarkının ikinci yarısında devreye giren hindi vokalleri bu ilk dört şarkıdaki tarzlarına gayet güzel yedirseler de, sezilmesi muhtemel mistik olma hevesi Kula Shaker'dan öteye gitmiyor. Bu durum onu kötü bir şarkı mı yapıyor? Tabii ki hayır! Ama işte bunu pat diye beşinci şarkıda değil de, alıştıra alıştıra yapsa daha kıyak olurdu sanki.

Soundlarına inceden orta tempo surf rock sosu kattıkları Looking Thru Baby Blue, enerjisiyle ve bu enerjinin deri altına yerleşmiş hüznüyle R.E.M.'in Shiny Happy People'ını (oradaki nakarat / vokal zenginliği taşımayan haliyle tabii) hatırlatan Love The Sinner, Hate The Sin, sitar ve gitarın kapıştıkları enstrümantal intromsu Sally Go Round The Sun, sanki "siz bizi bir de sahnede canlı görün" demeye getirdikleri 8:32'lik The Sea Of Your Mind, davulcuyu eve yollayıp yaylı takviyesi ve efektli vokallerle shoegaze takıldıkları kapanış The Sacred Sound, yılın erken gelen iyilerinden biri olan Elephant Stone albümünü taçlandıran unsurlar. Elephant Stone kanımca doğru yolda olan bir grup. Bununla tam olarak ne demek istediğimi detaylıca açıklayamasam da açıklayabilecek bir albüm dolusu şarkı zaten hazır yapılmış. Kısacası bir başka "kendi adını vereceksen böyle bir albüme ver" albümü bu.

1. Setting Sun
2. Heavy Moon
3. Masters of War
4. Hold Onto Yr Soul
5. A Silent Moment
6. Looking Thru Baby Blue
7. Sally Go Round the Sun
8. Love the Sinner, Hate the Sin
9. The Sea of Your Mind
10. The Sacred Sound

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder