24 Şubat 2013 Pazar

Tegan and Sara - Heartthrob


1980 doğumlu tek yumurta ikizleri Tegan ve Sara Quin'den oluşan Calgary/Kanadalı Tegan and Sara, 1995'te başladıkları müzik yolculuklarına 8. albümleri Heartthrob ile devam ediyorlar. 15 yaşında gitar çalıp şarkı yazmaya başlayan ikizler resmen Sara and Tegan olarak demo doldurmaya başlıyorlar. Ama adı Sara ile başlayıp Tegan'a kafiyeli olan bazı sanatçılardan fonetik olarak ayrılmak için adlarını Tegan and Sara şeklinde değiştiriyorlar. Bu ikizler hınzırdır zaten. Arada yer değiştirip millete oyun ederler. 1999'da çıkardıkları ilk albümleri Under Feet Like Ours'dan sonra tanınmış isimlerle turneler, çeşitli etkinlikler, ekstralar ve bir yandan da istikrarlı şekilde çıkarılan albümlerle kariyerleri iyice cilalandı. Böylece sadece Kanada'da değil, başka memleketlerde de en tanınmış indie ekiplerden biri haline geldiler.

So Jealous (2004), The Con (2007) ve Sainthood (2009) albümlerini zamanında yakalayıp dinlemiş biri olarak tüm olumlu yönlerine rağmen Tegan ve Sara'dan aklımda çok fazla şey kalmadı doğrusu. Indie ve synth pop ile pop rock öğelerini biraraya getirip cümbür cemaat şarkılar yapan grupların çoğundan hatırı sayılır albümler çıkar. Ama bu saydığım üç Tegan and Sara albümüyle bile dört dörtlük hatır gönül ilişkisi kuramadım desem doğrudur. Bu albümleri dinlerken hoça vakit geçirdiğimi, başarılı olduklarını düşündüğümü hatırlıyorum. Ne var ki bana değil bir Tegan and Sara onbiri, hatta Tegan and Sara ilk beşi say deseler öyle kalırım. "Hoşça vakit" veya "başarılı" gibi kaçamak ifadelerin ardına sığınmak zorunda kalışımın nedeni kendimde sanırım. Yani sorun kızlarda değil bende muhtemelen. Yoksa o kadar albüm, single, konser yapıp işi istikrara bağlamak her grubun harcı değil bu devirde.


Ama nihayet Heartthrob ile artık benim de aklıma yer edecek bir Tegan and Sara albümüm, hatta Closer adında canavar gibi bir şarkım oldu. İki kardeş her zamanki gibi kendi yazdıkları 10 şarkıda indie pop, pop rock, synth pop ya da sadece pop etiketiyle Nutella kavanozundan ses veriyorlar. Yüzleri kadar sesleri de birbirine benzediğinden vokal yönlerini hep beğendiğim kızlar, sanki bu defa kendilerini daha bir bulmuşlar, daha bir renklenmiş, güzelleşmişler. 2013'ün en iyi single'larından biri ilan ettiğim Closer yanında Love They Say, I Couldn't Be Your Friend, I'm Not Your Hero, Drove Me Wild ve sanki 80'lerden bir Heart baladı havası taşıyan I Was A Fool keşfedilesi, tadına bakılası şarkılar. Zaten bu albümle birlikte kendilerine pop'un Heart'ı olarak bakmaya başladım bir nebze.

Her ikisi de lezbiyen olan Tegan ve Sara kardeşler, kız arkadaşlarıyla birlikte mutlu mesut bir yaşam sürmekteler. Bu durum gerek sözlere, gerek müziklere sevgi ve tutku arasında gidip gelen olgun bir pop ruhu enjekte etmiş. Heartthrob hakiki bir olgunluk örneği diyeceğim ama pop ağırlığını saymazsak önceki albümlerinden çok farklı bir rota izlemiyorlar. Lakin Heartthrob şarkıları bu kez bana daha bir değişik dokundu. Belki önceki albümlerinde Shock To Your System gibi bir şarkı bana çok fazla etki etmezdi. Ama burada yakalanılan kaliteli pop bütünlüğü sayesinde o da aynı acı tatlı karede yerini aldı. Sound farklı olmasa da şarkı dediğimiz o nota ve lirik arasında yaratılan kimya bu defa ticari normlara bulaşmayan pop sahiciliğinin hakkını teslim ediyor. Nihayet Tegan and Sara'yı gönül rahatlığıyla sahipleneceğim bundan sonra.

1. Closer
2. Goodbye, Goodbye
3. I Was a Fool
4. I'm Not Your Hero
5. Drove Me Wild
6. How Come You Don't Want Me
7. I Couldn't Be Your Friend
8. Love They Say
9. Now I'm All Messed Up
10. Shock to Your System

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder