16 Mayıs 2011 Pazartesi

77 Bombay Street - Up In The Sky


Matt (28), Joe (26), Esra (24) ve Simri-Ramon (20) isminde dört kardeşten oluşan Basel/İsviçre kökenli 77 Bombay Street, ilk albümleri Up In The Sky ile özellikle folk rock severleri hedef kitle olarak belirlemiş görünen taze bir grup. Dört erkek kardeşin olduğu yerde kavga eksik olmaz tahminini doğrularcasına, grubu kurma, konserler ayarlama, albüm yapma gibi evrelerin hepsinde kavga ederek geldikleri son nokta olan 12 şarkılık Up In The Sky albümü, hayatlarındaki herşeyin özeti niteliğinde tutkulu ve biraz da ilginç biçimde tecrübe işi şarkılarla dolu. İlk albümden tutku ve tecrübe yakalanamaz mı, bunun neresi ilginç gibi cevap veremeyeceğim soruları kendi kendime sormayı bir tarafa bırakıp, kendimi de albümün akışına bırakıp izlenimlerimi aktarayım.

Öncelikle bu dört kardeşin, bir grubun dört elemanı haline gelişinde aldığı yola bakmak enteresan olacaktır. Mesela dört erkek kardeşe sahip olup da onlarla değil grup kurup kariyer plânlamak, aynı çatı altında birbirlerini boğazlamaya kalkabilecek insanlar varken kendilerinin ibretlik durumlarını mercek altına almak gerekir. Gerçi hepsinin farklı müzik türlerinden hoşlanmalarının getirdiği kavgalarından söz etmiştik. Anneleri daha bunlar kısa pantolonla gezerken müzik sevgisini aşılamış neyse ki. Çeşitli lokal etkinliklerde beraber çalıp söylemişler. Derken 2001'de Adelaide/Avustralya'daki 77 Bombay Caddesi'ne iki seneliğine taşınmalarıyla işler biraz sekteye uğramış. Tekrar Graubünden'deki aynı odayı paylaştıkları dağ evlerine geri döndüklerinde bir daha büyük şehire gitmeme kararı almışlar. Etrafı dağlarla çevrili bu kasabadan aldıkları Heidi huzuru, onların müzik aşklarını da geri getirmiş. Evlerinin bodrumunda bitmek bilmeyen provalar yapmaya, çedar peynirlerini yiyip sütlerini içmeye başlamışlar. (Virgülden sonrası tamamen şahsi tahminimdir!)


Düşünün: Aynı evde, aynı odada yatıp kalkıyorsunuz, aynı şeyleri yiyorsunuz, aynı şeyleri giymek için birbirinizle kavga ediyorsunuz. Sonra bodruma inip müzik yapıyorsunuz. İşi orada bırakır mıydınız? Evet Buchli kardeşler de işi orada bırakmayıp çeşitli müzik yarışmalarına katılmışlar ve kazanmadık birincilik bırakmamışlar. Albümde yer alan 47 Millionaires ve Long Way radyolarda ufak ufak tanınmalarını sağlamış. Up In The Sky çıkınca da anlattığımız bu güzel hikâye mutlu sona ulaşmış. Gerçekten mutlu bir son. Çünkü dört kardeşin tüm kavgalara, engellere, farklılıklara rağmen birlik beraberliklerini Up In The Sky gibi dağ havası tadında bir albüme aktarmaları bize de geçilmiş bir kıyak adeta. Farklı beğenilerin ortak bir folk çatısı altında toplanmış olması da anlamlı. Eğer kentsoylu insanlar olsalardı muhtemelen eklektik bir albüm çıkacaktı. Oysa kendini doğaya ve onu paylaşan güçlü bir kardeşlik sorumluluğuna teslim etmiş dört müzik akıllının içine kapanmamış, tam tersine kendini folk soyluluğu içinde popüler denemelere de açmış tavırları çok sıkı 12 adet sonuç vermiş.

Kısa kariyerleri içinde yüzün üzerinde konser vermiş 77 Bombay Street'in tutku ve tecrübe yakalamışlığındaki "tecrübe" kısmını da böylece özetlemiş olabiliriz. Ortak yaşadıkları hayatlarını şimdi de ortak yazdıkları ve söyledikleri şarkılarla perçinliyorlar. İnanın 40 yıllık folk şarkıcıları şimdilerde mezar edebiyatı yaparken, onlar hem ince işlenmiş folk rock notalarıyla ve takdir edilesi bir olgunluk, aynı zamanda mizah duygusuyla bezeli lirikleriyle hareket ediyorlar. Öne çıkan şarkı seçiminde zorlanıyorsam olay bitmiştir benim için. Ama albüme adını veren Up In The Sky başta olmak üzere In The War, 47 Millionaires, Forgotten Your Name, Long Way, Number 2 ve Cake'in kayıp şarkılarından biri olduğunu düşündüğüm I Love Lady Gaga, her dinleyişimde 77 Bombay Street'e daha çok bağlanmamı sağlayan unsurlar olarak şimdilik başı çekiyorlar. MTV seyrettikleri, orada saat başı klipleri dönen hatunları şaka da olsa sevdikleri, aynı zamanda geçmişe olan aktif bağlılıkları belli. Dört kardeşin dördünün de bir olmadığı belli. Aralarında country seven de, punk seven de, pop seven de soul seven de olduğu belli. Ama farklı yönlere bakan bu dalların bir ağacın gövdesine bağlı olduğunu idrak edişleri de o kadar belli ki, isterseniz harika bir ortak payda birlikteliği deyin ama bunun adı sanırım tek bir kelimede saklı: Kardeşlik!

1. 47 Millionaires
2. Up In The Sky
3. Forgotten Your Name
4. Long Way
5. Miss You Girl
6. It's Now
7. I Love Lady Gaga
8. In The War
9. Hero
10. Waiting For Tomorrow
11. Number 2
12. Get Away

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder