14 Mayıs 2011 Cumartesi

The Lollipops - Hold!


2008'de Polonya, Olsztyn, warmińsko-mazurskie'de kurulan (tamamen havam olsun diye kopyalayıp yapıştırdım!) beş kişilik The Lollipops, iki EP'nin ardından nihayet ilk albümüyle görücüye çıkmış bir indie/alternative rock grubu. Her ne kadar ilk cümleye bağlantılı olarak "görücü usulü" hakkında bir sürü iğrenç espri aklıma getirse de, kimsenin kimseye Polonyalı bir indie rock grubunu kolay kolay önermeyeceği gerçeği düşünülürse The Lollipops'u bizzat keşfettiğimi gururla (niyeyse!) sunarım. Buradan da ortada keşfedilecek birşeyler olduğu anlamı çıkıyor. Zira Polonya'dan öyle günaşırı iyi grup veya albüm çıkmayacağı konusunda az biraz fikir beyan edebilirim. Ya Eurovision ucuzluğunda sokaktaki insanın bile iki dakikada besteleyebileceği türden, ya da uğraşıldığı halde bir türlü evrensel veya yeraltısal ruhun yakalanamadığı cinsten şarkılarla dolu Polonya müzik âleminde iz bırakan isimleri de elimden geldiğince konuk etmek istiyorum. Çünkü iyi müzik nereden gelirse gelsin, bir şekilde tanıtılmayı ve dinlenmeyi hak ediyordur.

The Lollipops adında sadece benim ulaştığım 5 farklı grup vardı. Kendileriyle ilgili detaylı bilgiye ulaşmak isteyenlerin benim gibi tembel olmamaları gerektiğini hatırlatarak, bazen en iyi bilginin kişinin kendi edindiği izlenimlerden çıktığını vurgulayarak tembelliğimizi mazur gösterelim. Çünkü Polonyalı The Lollipops buna değer. Bu gibi durumlarda cehalet mutluluk olabiliyor. Çünkü ezkaza kendilerinin Polonya Eurovision elemelerinde yarıştığı, Polish Idol olayına girdiği veya Yetenek Sizsiniz Polonya'da boy gösterdiği türden bilgilere ulaşmış olsaydım onlara şu an baktığım gözle bakar mıydım emin değilim. Yine de iyi müziğin önüne hiçbir kişi veya kurum geçemiyor. Indie rock başlığı altında çok sahici bir surf/rock'n roll özverisi ve tutkusu mevcut kendilerinde. Bu açıdan hiç Polonyalı gibi değiller. (Şimdi bu da Polonyalılara hakaret oldu!)

Belki The Ravenottes'un hemen ardından dinlediğim için, belki de Sonic Youth'un rafine noise pop taraflarının etkilerini hissettiğim için The Lollipops'a referans gösterme gereksizliklerime bu isimleri alet edeceğim. Fakat uğraşılsa daha pekçok referans bulunabilir ya da uydurulabilir. Ama grubun tüm bu bulunma ve uydurulmalara rağmen özgün yanları olduğunu da gördüm ki, beni en fazla tatmin eden de bu debut olgunluğu oldu. Jack Horror Show, Long Way Home, Girls' Night Out, Young Boy, Good Girl öyle bir cümlelik geçiştirmelere hapsedilecek şarkılar değiller. Bir Tarantino veya Guy Richie filminin soundtrack albümüne güvenle konulacak, doğal rock akışının içine birden jazzy bir intro sıkıştıran, kirli rock sounduna beklenmedik yumuşatıcı maddeler katan (mesela solist Kasia Staszko'nun dengesini bilen sesi, mesela bir ıslık solo!) şarkılar bunlar. The Lollipops gibi daha ilk albümden turnayı gözbebeğinden vurmuş gruplara genelde "ilerde daha iyi olacaklardır" şeklinde ahkâm kesiyoruz ya, onlar Hold! ile kendi geleceklerini önceden görmüşler sanki.

1. You Forgot My Name
2. Jack Horror Show
3. Hello, Farewell
4. Seaside Neon Love
5. Let's Go Baby
6. Girls' Night Out
7. Long Way Home
8. Tonight Tonight
9. Young Boy
10. Trash - Bottles - Guns
11. Candy Cigarette
12. Good Girl (Hold! Version)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder