25 Mayıs 2011 Çarşamba

The Keys - Bitten By Wolves


İnternette The Keys adında bir grup arıyorsanız işiniz iş demektir. 8-10 tane çeşitli ülke ve zamanlara ait grupla karşılaşacaksınız. Onlardan biri olan İngiliz beşli The Keys'i The Keys (2003), Fire Inside (2010) ve Bitten By Wolves (2011) olarak aratmanız çemberi biraz daraltabilir. Hem ben elin İngilizini niye aratayım derseniz, ben de "Bitten By Wolves çok iyiydi, hani belki ilerde lâzım olur" cevabını veririm. Peki neye veya kime lâzım olacak? Psychedelic, surf, garage gibi benim de dahil olduğum bazı dinleyici kitlesini hayli zorlayacak türlerin ortak noktası bir müzik olmasından dolayı, sidirilmesi zaman ve emek gerektiren bir albüm Bitten By Wolves. Ama sindirildiği vakit uzun süre favorilerinizin arasında olması da gayet mümkün. Zaten psychedelic, surf, garage diye adlandırılan üçlünün 60'ları 70'lere bağlayan doğumu ve gelişimi, genlerinde çeşitli oynamalarla günümüze kadar uzayan yolculuğu The Keys gibi gruplar sayesinde varlığını unutturmuyor.

Albüme adını veren, benim de albümüm olmuş olsa adını vereceğim Bitten By Wolves ile açılan üçüncü The Keys çalışması, psychedelic'in çok fazla olmasa da, sörfün ve garajın hakkını daha kaliteli bir altyapıyla veriyor. Westernsi havasını tutmuş kişilerin albümün dibini görmelerini sağlayabilecek kadar güçlü ve karizmatik olan bu açılış şarkısının ardından 16 Horses ile sakin, I Tried To Find It In Books ile biraz daha sert İngiliz damarlarını gösteriyorlar. The Colour Red, bir pub ortamında kafa dumanlıyken adamın aklını 3:30 dakikalığına alabilecek kapasitede. Crackin Up, grubun kafa kâğıdının göbek adı hanesine neden "psychedelic" yazıldığının ispatı. Teacher's Daughter da neden "surf" yazıldığının. Everyone Loves You'nun girişini dinletip "bil bakalım bu kim" deseler aklıma Jimi Hendrix gelir ama söylemeye korkarım o ayrı. Gerçi girişinden çıkışına kadar Hendrix'ten etkilendiğini kimse inkâr edemez. Ama bunun yanında When You're Young, Hendrix zamanında single olarak çıksaydı uzun müddet Top Of The Pops'un müdavimi olurdu kesin.

"Psychedelic Sphagetti" tanımını uygun gördüğüm Heads Of The Valleys ve güzel giden bir şarkının nakarata kadar olan iki dakikalık kısmı gibi duran, bu yüzden tam ısınmaya başlamışken biten hoş akustik I Just Can't Convince Myself ile albüm bitiyor. Bitince ik şarkı Bitten By Wolves'u bir defa daha dinlemek istiyorum. Sonra The Colour Red'i, sonra When You're Young'ı derken ikinci tur da tamamlanıyor. Aslında öyle tekrar tekrar dinlenecek albümlerden sayılmaz. Zaten başka şeylerle uğraşırken kulağımdan akıp gitmiş olduğu için ikinci turu yapmış olduğumu anladım. Ama bir albümün hiç rahatsızlık vermeden, hatta farkında olmadan güç de vererek kulağımızdan akıp gitmesi de birşeydir. Bazen çok şeydir.

1. Bitten By Wolves
2. 16 Horses
3. I Tried To Find It In Books
4. The Colour Red
5. Crackin Up
6. Teacher's Daughter
7. Transformations
8. Everyone Loves You
9. When You're Young
10. Heads Of The Valleys
11. I Just Can't Convince Myself

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder